Articole recente

Arhive

Categorii

Instrumente


« | Principal | »

La Liga Scriitorilor a fost omagiat Leul din Șișești – Vasile Lucaciu

de Gelu DRAGOŞ | Ianuarie 22, 2023

Tema întâlnirii de astăzi a Ligii Scriitorilor Maramureș a fost omagierea și comemorarea eroului național VASILE LUCACIU. Ședința a fost deschisă de către președintele filialei maramureșene poeta Carmena Felicia Băințan care a prezentat activitatea politică, religioasă, publicistică a preotului dr. Vasile Lucaciu.

Un invitat neașteptat, dar mult aplaudat de cei prezenți a venit din Șișești, fieful eroului Lucaciu, în persoana col (r) Gavril Babiciu, autor al mai multor cărți despre Vasile Lucaciu, cel care s-a îngrijit și se îngrijește inclusiv de Complexul muzeal din satul natal. A fost o oră de istorie plină de semnificații, dl. Gavril Babiciu aducând lămuriri în unele probleme controversate, cu argumente și dovezi. De asemenea ne-a oferit spre studiere  ”primul roman ardelean” – ”Moara din Șișești”, autor Ioan Costin  (1855-1931), cumnat al marelui erou al națiunii române, acesta devenind personaj în acest roman-document.

Domnul Gavril Babiciu a spus, la finalul intervenției Domniei sale: ”În 22 ianuarie 2023  se împlinesc 171 de ani de la nașterea lui Vasile Lucaciu, supranumit ”Leul de la Șișești”, declarat prin Legea 77/2022, EROU AL NAȚIUNII ROMÂNE. Există erori și omisiuni în multiplele monografii și articole referitoare la Vasile Lucaciu. Printre acestea se numără și referiri la data de naștere. De aceea vă prezint o fotocopie de pe foaia matricolă în care s-a consemnat (la poziția 5), oficial, nașterea lui. Stărui totodată asupra faptului că Filialele din Maramureș ale Asociațiilor Naționale: Cultul Eroilor „Regina Maria”, a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere „Pintea Viteazu” (MAI) și ”Alexandru Ioan Cuza” (MApN) au comemorat pe marele tribun făuritor și Întregitor de Țară prin organizarea la 19. 01. 2022, a unei Mese Rotunde cu tema: Locul lui Vasile Lucaciu în istoriografia română iar mâine, duminică 22 ianuarie, la ora 9,30 fix, se va depune o coroană de flori la statuia eroului situată în fața Colegiului băimărean care-i poartă numele. Glorie eternă eroilor neamului românesc!”.

În partea a doua a ședinței s-au citit materiale (eseu, proză, poezie) despre ”Leul din Șișești” dar și poezii din creația proprie: Smaranda Iuga, Aurelia Oancă, Elena Borcuti, Lucia Virginia Pop, Carmena Felicia Băințan,  Vasile E. Lupșe, Nicolae Dumitru și subsemnatul.

Un fapt demn de consemnat este acela că dl. Gavril Babiciu va oferi un premiu consistent celui care va reuși să prezinte un scenariu valabil pentru realizarea unui film VASILE LUCACIU iar celelalte scenarii participante vor fi adunate într-o carte sub sigla asociația pe care o conduce.

A fost din nou o ședință reușită, în care am aflat lucruri noi despre eroismul și curajul înaintașilor și ne-am  întărit credința în Dumnezeu și propășirea nației române.

Topice: Diverse | Comments Off on La Liga Scriitorilor a fost omagiat Leul din Șișești – Vasile Lucaciu

Comentarii închise.